7 důvodů ke změně udidla

 

Tápete v nepřeberném množství druhů udidel? Váháte jaký typ a velikost budou nejvhodnější právě pro Vašeho koně? A co materiál? Jaké jsou v nich rozdíly, a je výběr materiálu vůbec důležitý? Jak je to vlastně s ostrostí udidla?

Pomineme zatím bezudidlové uždění – to totiž vydá na samostatný článek.

  1. hází hlavou
  2. tlačí na udidlo
  3. vytrhává otěže
  4. nenechá ze nauzdit
  5. nejde zastavit
  6. skřípá zuby
  7. otevírá hubu
    Nejčastější důvody pro výše uvedené potíže jsou: nevhodná tloušťka udidla, neklidná a necitlivá ruka jezdce, bolestivost krčních nebo zádových svalů, bolavé zuby nebo zranění v hubě, poškozené udidlo.

 

V případě, že řešíte některý z výše uvedených problémů u Vašeho koně, je potřeba nejprve vyloučit vliv jezdce. Jezdí na koni začátečník, který ještě nemá klidnou ruku? Občas trhne otěžemi nebo se za otěže přidržuje? Pak není potřeba měnit udidlo, ale omezit vliv jezdce na koňskou hubu. Nechte začátečníka jezdit na lonži bez otěží, můžete zkusit zapnout otěže do ohlávky. Vliv ruky na hubu koně může také omezit použití martingalu a to zejména při výuce skákání, kdy může jezdec při hledání své vlastní rovnováhy zvedat ruce a tím nepříjemně trhat otěžemi.

Dalším častým problémem jsou zuby. Zuby mohou být obroušeny a ostré hrany zraňují tvář, zejména při dotaženém nánosníku. Váš kůň také může mít některý ze zubů zanícený a to si nemusíme povídat, co takový bolavý zub znamená. U některých koní se mohou vyskytnout takzvané „vlčí zuby“, které se nacházejí v bezzubé části huby koně v místě, kde má ležet udidlo. Vlčí zuby je nutno nechat vytrhnout, jinak budou způsobovat neustálé potíže a hrozí i jejich zlomení.
Nespokojenost s udidlem může být způsobena i nevhodným nastavením délky lícnic. Pokud je lícnice příliš dlouhá, udidlo „cinká“ o řezáky a to je velmi nepříjemné. Stejně tak u příliš krátkých lícnic je udidlo příliš vysoko, kůň ho nemůže přežvýknout a snaží se jeho působení zbavit různými způsoby.

horse-mouth

I pouhým pohledem můžete zkontrolovat, zda není kůň v hubě poraněný. Můžou to být přiskříplé nebo otlačené koutky. V tomto případě doporučujeme udidla typu oliva, které jsou ke koutkům velmi jemné. Můžete použít také ochranné gumové nebo silikonové kroužky, známe také jako „slintáky“. Pokud jsou koutky hodně poraněné, je potřeba je nejprve nechat zahojit, což znamená použití hojivého krému a do zahojení udidlo nepoužívat.
Kůň může mít otlačené dásně nebo jazyk hrubým působením udidla, často v kombinaci s příliš utaženým nánosníkem nebo hrubým použitím např. průvleček.

Tloušťka udidla je velmi diskutované téma. Obecně se má za to, že čím tenčí udítko, tím ostřejší udidlo je. Ano je to pravda, ale… Koně mají různě silné dásně i různě stavěnou čelist. U některých koní je v hubě “málo místa“ a silnější udidla (18 a více mm) jim mohou již překážet, jelikož nedokáží hubu pohodlně zavřít. Pokud navíc utáhnete nánosník, stane se udidlo takovému koni v hubě opravdu velmi nepříjemným. Jednoduchá změna za tenčí udítko (většinou stačí 16 mm), může potíže snadno vyřešit.
Samotné udítko by mělo být tak dlouhé, aby na každé straně cca 0,5 cm přečnívalo. U kratšího udítka hrozí bolestivé přiskřípnutí koutků. Příliš dlouhé udítko nesedí dobře v hubě koně, a vyvíjí přílišný tlak na dásně koně.

Výstřižek

Nezapomeňte také stávající udidlo často kontrolovat. U starších udidel může dojít k vybroušení ostrých hran, případně vybroušení kolem udidlových kroužků což vede k bolestivým zraněním. Zkontrolujte také spojovací středový kloub – i zde se udidlo obrušuje a může se stát, že v těchto místech staré, hodně používané udidlo praskne. A to např. na cválajícím koni na vyjížďce opravdu zažít nechcete ;-)

Již jste zkontrolovali výše uvedené, vyzkoušeli x typů a tlouštěk udidel a potíže stále přetrvávají? Přivolejte si na pomoc koňského fyzioterapeuta/chiropraktika. Není výjimkou, že koně mají různé blokace a jejich uvolněním dojde i k odstranění problémů s udidlem.

A jak je to s materiálem udidla? Velmi citlivým koním může být kovové udidlo na jejich jemné dásně opravdu nepříjemné. Tito koně určitě ocení některý typ plastového udidla, které bude k jejich citlivým dásním jemné.
Velmi jemná a cenově nejdostupnější jsou udidla gumová. Guma má však svou specifickou chuť a některým koním nemusí být příjemná. Navíc je gumový materiál náchylnější k poškození a u koní, kteří udidlo rádi přežvykují, je potřeba gumové udidlo často kontrolovat a případně vyměnit za nové.
U nás málo používanou variantou ke gumovému udidlu je udidlo potažené kůží. Je to vynikající alternativa pro velmi citlivé koně a při správné péči vydrží poměrně dlouho.

V nabídce výrobců udidel jsou nové plastové materiály. U zákazníků jsou velmi oblíbená udidla s příchutí. I zde však platí, že se tato udidla rychleji opotřebovávají a koně mohou časem plast překousnout. Většina plastových udidel má kovovou výztuhu, takže nehrozí úplné rozpadnutí udidla při jízdě.
V plastových udidlech je špičkovou značkou firma Beris, vyrábějící velmi kvalitní, odolná, plastová udidla s opravdu krásně hladkým, „klouzavým“ povrchem, který je koním velmi příjemným. Velmi oblíbená jsou také plastová udidla značky Acavallo.

IMG_20190905_144704

Kovová udidla jsou nabízena s udítky z různých slitin, často obsahující měď, případně jsou ponechána bez povrchové úpravy (tzv. černá nebo sladká udidla). Tato udidla by měly být pro koně chuťově atraktivní, podporují tak přijmutí a aktivitu koňské huby.

 Vybrali jste udidlo vhodné pro Vašeho koně? Pokud váháte, neváhejte se na nás obrátit. Rádi s Vámi vhodné možnosti probereme. Nabídku udidel naleznete ZDE.
Pokud jste požadovaný typ udidla v naší nabídce nenašli, neváhejte nás požádat o rozšířenou nabídku.
email: info@potreby-jezdecke.cz tel.: +420 608 872835


V dalším článku se pak podíváme na zoubek samotnému usazení v koňské hubě a správnému nastavení délky lícnic u různých typů udidel.