Deky na koně aneb "Abeceda dekování"

DEKY NA KONĚ

 

"Je krásný zářijový den. Sedím u výběhu na lavičce zachumlaná ve svetru, popíjím teplý čaj a zároveň koukám na naše krásné čtyřnohé kamarády. Ve vzduchu je cítit, jak pozvolna přichází podzim. Zavírám oči a naslouchám přírodě. Zpěv ptáků se střídá s lehkým větrem, když v tom najednou mě vyruší silné odfrknutí mého valáška stojícího přede mnou. Otevírám oči a uvědomuji si, že období dekování bude brzy klepat na dveře stájí. "

Dekovat nebo nedekovat? Kdy je vhodné začít? Jak dekovat neoholeného/oholeného koně? Jaké deky použít? Tyhle otázky vidíme denně na internetu a tak jsem se rozhodla, že tohle téma trochu rozebereme. Nejprve ale začneme, jak vlastně fungují koně s „vlastní dekou'', protože tohle by měl znát každý, kdo vlastní koně. A pak se vrhneme k našemu tématu deky na koně, kde rozebereme typy dek, materiál a následně neoholený/oholený kůň.

 

Koně si nosí svou deku

 

Koně jsou v zimě chráněni před podchladnutím. Mají kvalitní zimní srst, která se skládá ze tří typů chlupů:

Podsada - skládá se z jemných, hustých, krátkých chloupků, jejichž funkce je hlavní tepelná izolace.

Pesíky - jsou dlouhé, hrubé, rovné chlupy, které přečnívají podsadu a chrání tělo před vlhkem (déšť, sníh).

Žíně - jsou zvláštní formou chlupů tvořících hřívu a ocas. Jsou velmi tvrdé a dlouhé, a jejich úkolem je chránit před deštěm a větrem nejvíce exponovaná místa těla (horní strana krku, zadní a vnitřní část stehen).

Koně si během zimy teplo vytvářejí sami tím, že si hledají potravu. Jsou celý den v pohybu a svalová práce vyrábídostatek tepla. Druhým zdrojem tepla jsou koňská střeva, slepé a tlusté, plná bakterií fermentujících živiny,především vlákninu. Při tomto chemickém procesu také vzniká hodně tepla.Pamatujte si, koně jsou přírodou stvořeni do chladného počasí - na rozdíl od lidí. V zimě však můžeme koně motivovat k pohybu a to tím, že například uděláme kupičky sena na mnoho míst ve výběhu nebo mít sítě na seno ( šetříme tak seno ). Hlavně mít nonstop přístup k senu. Tím se kůň dostatečně zahřeje na to, aby zvládl silné mrazy.Pokud na koně působí chlad dlouhodoběji, jeho organismus se tomu přizpůsobí. Na to aby si kůň zvykl, potřebuje obvykle 10 - 21 dní. Takto si může zvykat na teploty okolo -15°C. Při nižších teplotách už potřebuje „pomoc '' : závětří/přístřešek, dokrmování (přidat vlákninu, cukrovarské řízky), ale třeba i nárůst hustější a delší srsti. K tomuhle může pomoci produkt Fitmin Horse Biotin, je to doplňkové krmivo pro koně všech kategorií, který zajistí zdravý vývoj kůže, krásnou lesklou srst, rychlou výměnu srsti, ale podporuje růst kopytní rohoviny (u nás k dostání: 1,5 kg, 3 kg a 8 kg).

 

Neoholený kůň

Pokud máte v plánu pracovat s koněm i v zimě, ale nechcete svého koně holit (např. tráví většinu svého času ve výběhu), je dobré začít s dekováním už na začátku podzimu - ideálně na přelomu září/října. Kdy se teploty pohybují okolo 15°C. Důsledným a včasným zadekováním zabráníte, aby koni narostla hustá zimní srst. Začít je dobré ideálně lehkou dekou bez podšívky a postupně s klesající teplotou (cca 10 °C) vyměnit za deku Nepromokovavá výběhová deka HKM UTAH ( která je z velmi kvalitního materiálu).

V průběhu listopadu začne být větší zima. Teploty se budou pohybovat okolo 5 °C - 0 °C. Doporučuji začít používat lehké termodeky s gramáží do 200 g.  Klesne-li teplota pod 0 °C, nebo se vám bude zdát, že je koni zima (bude-li kůň pod dekou chladný či se bude třást), použijte deku vyšší gramáže. Výběhové termodeky jsou dostupné obvykle v gramáži do 450 g, stájové termodeky do 500 g (u nás můžete najít Stájová termodeka HKM Alaska 500g ).

Některé deky nabízejí připnutí  krčního dílu. Pokud chcete navýšit ještě větší teplotní komfort, můžete dát odpocovací deku a pak termodeku, to se Vám o pár gramů navíc navýší. :-)

Po práci budete potřebovat v průběhu celého roku odpocovací deku, nejlépe alespoň dvě. Pokud se Vám kůň při práci více zpotí, budete nejspíš muset deku vyměnit.


Nejhorší co můžete pro koně udělat, je dát mu deku nárazově. Pokud je kůň obdařen kvalitní zimní srstí a je zvyklý být ve výběhu i během horšího počasí, není deka potřeba. Když dáte na koně, který má krásně hustou zimní srst klasickou deku, srst se splácne a koni může být zima. Pokud má majitel pocit, že při ochlazení je koni zima a dá mu deku (nejčastěji pláštěnku, která koně nezahřeje), tak koni spíše uškodí, než pomůže. Hlavně berte ohled na zdravotní stav koně (starý kůň, nemocný kůň).

Oholený kůň

Pokud máte v plánu mít koně přes zimu v pravidelné a intenzivní zátěži, je vhodné ho oholit (elektrický stříhací strojek Euqi Clip Perfekt). Kůň, který se v zimní srsti zpotí, velmi dlouho schne. Pro jeho metabolismus je intenzivní práce velmi náročná a kůň se snadno zahřívá. Na zimu se tedy připravte jednu slabší stájovou deku - gramáž záleží podle toho, kdy a jak moc koně ostříháte. Pokud bude kůň oholený úplně, můžete rovnou začít se 100 g dekou.
Další potřebná deka do pořadníku bude teplá stájová deka (nejlépe dvě různých gramáží - minimálně 300g ). Také byste měli mít jednu až dvě odpocovací deky, které lze použít pro zateplení jako spodní vrstvu.


Do terénu však budete potřebovat bederní deku. Pokud chodíte do terénu s koněm i za nepříznivého počasí (např. Déšť, sníh nebo větší mrazy), tak vám fleecová bederka nebude stačit, protože profoukne a nasákne vodou. Můžeme Vám však doporučit oblíbený model nepromokavé bederky - nepromokavá bederka Kentaur podšitá fleecem.

Pokud váš oholený kůň tráví čas ve výběhu, byť jen krátce, je samozřejmostí aby měl výběhovou deku, která jak neprofoukne, tak hlavně nepromokne. Doporučujeme velmi oblíbenou deku značky Waldhausen, která je k dostání v gramážích(100 g – 300 g). Velikou pochvalu sklízí deky s krčním dílem a podle potřeby můžete použít.

 

Další velkou výhodou v období dekování je, že nemusíte tolik čistit! :)

Pro snadnější orientaci ve výběru vhodné deky pro Vašeho koně jsme připravili přehlednou tabulku:
Modern Purple Green Package Comparison Chart Graph

JAK NA SPRÁVNOU VELIKOST DEKY

O tom jak vybrat správnou deku a hlavně vhodnou velikost jsme rozebírali podrobněji na našem webu Jak vybrat deku na koně. Ale i tak se na to trochu spolu podíváme ve zkratce.

Ideální střih a velikost

Správně padnoucí deka je to nejlepší pro vašeho koně. Díky dobře zvolenému střihu a výběru odpovídající velikosti předejdete případným odřeninám či přetáčení deky na koni. Každý kůň má jinou stavbu těla a potřebuje konkrétní střih a velikost. Například deka se zvýšeným krkem lépe sedí více koním (když je kůň úzký) a deka s odepínacím krkem nabízí lepší regulaci tepla a volnost pohybu. Hlavně si krční díl můžete připnout, až když bude potřeba.

Výběr správné velikosti
Od něčeho však musíte začít a to je velikost deky. A ta se odvíjí od délky vašeho koně. Pro určení správné velikosti koně měřte od kohoutku po kořen ocasu, tak jak je uvedeno na obrázku níže. Naměřenou délku vždy zaokrouhlete podle většího rozměru deky (naměřím 130 cm, volím velikost deky 135)

 

Materiál
Síla a odolnost deky se značí denier „DNR ''. Což znamená, že čím větší číslo denier např. 1200 DNR, tím větší síla a odolnost deky, která odolá i hrubšímu zacházení.

Materiál RipStop je odolný proti potrhání. V případě poškození se trhá ve ''čtvercích'' a proto je oprava deky jednoduchá.

Pro celodenní pobyt ve výběhu je nejlepší, když je deka odolná, ale zároveň i prodyšná.

PÉČE O DEKY
V našem kamenném obchodě nabízíme praní dek. Můžete si přinést jak deky nepromokavé a termodeky, tak i bederní deky a odpocovací deky. Mimo jiné pereme i podsedlové dečky, westernové deky s beránkem a ostatní vybavení ( bandáže, tašky na čistění, transportní kamaše i bundy).

Dále je dobré použít po praní nepromokavých dek impregnaci. U nás si můžete zakoupit Rapide Anti Rain 1000 ml. Jak správně použít impregnaci si můžete přečíst u produktu.